PERSONAL DATA PROTECTION NOTIFICATION AND CONSENT

Pursuant to sections 7 and 6, respectively, of the Personal Data Protection Act 2010

1. Collection and Processing of Personal Data

We hereby inform you that we, LVMH Perfumes & Cosmetics (M) Sdn. Bhd.and each of our respective related corporations (as the term is defined in the Companies Act 1965), affiliates, selected authorised third parties and associated companies (hereinafter referred to as the "Company", "we", "our" or "us") (whether or not controlled by us) as data users (as the term is defined in the Personal Data Protection Act 2010) have or will collect, record, hold, store, use, disclose and/or process (collectively referred to as "Process") one, or all of the following categories of personal information about you:

(a) master data: name, gender, date of birth, citizenship, nationality;

(b) contact details: home address, correspondence address, billing address, home phone number and mobile number, e-mail address, work address, work number;

(c) compensation / payment details: bank account details, credit card details, banking information, credit records;

(d) verification details: information pertaining to the verification of identity, including identification type, NRIC No., and identification number;

(e) optional details: includes, but is not limited to age, gender, salary range and employment details, education and profession, hobbies and leisure activities, other related products and services subscribed to, and family and household demographics;

(f) data relating to online session: browser type and version, operating system, domain name; and

(g) any such information as we deem necessary or appropriate from time to time in connection with your commercial relationship with us.

(collectively, "Personal Data").

We may also Process some or all of the following types of sensitive information about you in connection with your contractual relationship with us:

(i) religious or similar beliefs; and

(ii) health condition;

(collectively together with (a)-(g) above, "Personal Data").

To the extent that you wilfully and voluntarily disclose to us any personal information (whether or not coming within the definition of Personal Data) above of any individual, we shall assume, without independent verification, that you have obtained such individual's consent for the disclosure as well as the Processing of the same in accordance with the terms of this notification ("Notification").

2. Sources of Information

Your Personal Data has and / or will be obtained from the following sources, where applicable, or such other sources which we may see fit from time to time:

(a) information provided or submitted by you through among others, application forms, the use of our website, social media and phone applications;

(b) information gathered through promotional activities;

(c) cookies that your web browser store on your computer when you visit a website;

(d) as applicable, publicly available or publicly accessible information; and

(e) such other written or verbal communications or documents delivered to us prior to and during the course of our contractual or pre-contractual dealings with you.

As the accuracy of your Personal Data depends largely on the information you provide to us, kindly inform us as soon as practicable if there are any errors in your Personal Data or if there have been any changes to your Personal Data.

3. Purpose of Processing Personal Data

We will Process the Personal Data that you have provided to us for the following purposes, including but not limited to ("Purpose"):

(a) the delivery of notices, services or products to you;

(b) in order for you to enter into the necessary agreement and/or contract to purchase the products from us;

(c) user or customer relationship management procedures;

(d) for business contact purposes;

(e) for the facilitation of transactions that you have or may have with us;

(f) processing of orders and payment clearing;

(g) those purposes specifically provided for in any particular service or product offered by us;

(h) credit assessments and other background checks of customers as we may determine to be necessary or appropriate;

(i) collection of outstanding payments from clients and/or customers;

(j) customising advertising and content so as to streamline the online experience of customers and to provide personalised marketing and promotional information;

(k) customer care and/or defect rectification works;

(l) in order to respond to the inquiries of customers;

(m) membership registration and offering benefits and privileges;

(n) conducting marketing, promotional and client profiling activities in connection with our services and related products for us, our vendors and business partners and other selected companies;

(o) joint marketing schemes with other parties;

(p) for research, benchmarking, and statistical analysis purposes;

(q) to conduct market surveys;

(r) for the collection of statistical information, conducting analysis and providing anonymous reporting for internal and external clients;

(s) administer your participation in contests;

(t) in order to conduct surveys relating to customers, products or services;

(u) for evaluation purposes and for the further enhancement of our products and services;

(v) to enable us and / or our selected authorised third parties to send you information by e-mail, telecommunication (telephone calls and text messages) or via social media concerning related and unrelated products, services, activities, competitions, promotions, and events offered by us and our business partners which may include but is not limited to the abovementioned purposes which we consider will or may interest you;

(w) our internal record keeping;

(x) the prevention of crime including but not limited to fraud, money-laundering, and bribery;

(y) meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of services and products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any of our member companies; and / or

(z) in order to fulfill any purpose directly related to the above purposes.

4. Storage and Security

We store your Personal Data in hard and soft copy. Soft copy data is stored on, amongst others, the file server, e-mail server, personal computers, notebooks, tapes and compact disc.

There are procedures in place which among others confines access to your Personal Data to authorised personnel only on a strictly need to know basis to the relevant department such as the administration, finance, sales, public relations & marketing communications, advertising & promotions, e-commerce & marketing and/or customer service departments of the Company.

We may retain the Personal Data and that of other individuals that you provide to us for a reasonable period and as long as necessary to fulfill the purpose for which it is being collected in accordance with commercial requirements and at all times subject to prevailing legal requirements. We reserve the right to retain copies indefinitely for our archives for statistical purposes.

5. Disclosure

Personal Data provided to us will, generally, be kept confidential but you hereby consent and authorise us to provide and / or disclose your Personal Data to the following categories of parties, whether within or outside of Malaysia:

(a) any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a legitimate instruction from a competent or government agency;

(b) pursuant to an order of a court of competent jurisdiction;

(c) any related and associated companies, affiliates and subsidiaries of the LVMH Group, including those established in the future;

(d) where applicable, third parties who provide related services or products in connection with our business such as our vendors, business partners, and any party assisting us in carrying out the purposes laid our above;

(e) parties which participate in joint marketing schemes with us;

(f) any agent, contractor or service provider who provides administrative, order processing, payment clearing, credit reference, debt collecting or other services necessary to the operation of our business;

(g) any party or organisation who are bound by confidentiality agreements with us;

(h) any person to whom we are, in our belief in good faith, under an obligation to make disclosure as required by any applicable law;

(i) government agencies, statutory authorities and industry regulators;

(j) our auditors, consultants, accountants, lawyers or other financial or professional advisers; and / or

(k) our sub-contractors or third party service providers or product providers as may determine to be necessary or appropriate.

Please rest assured that consistent with the law, we will only disclose the minimum amount of information which we deem necessary for the purpose and that we will take all appropriate safeguards to ensure the integrity and security of the personal data.

In addition, you will appreciate that we are part of the LVMH Group of companies which operates in multiple jurisdictions. Accordingly, access to your Personal Data may be granted to other entities within the LVMH Group and may be transferred out of Malaysia for the purpose of data storage to LVMH Group globally.

6. Providing Personal Data

6.1

Except for Personal Data which is Processed for direct marketing purposes as well as those set out in clause 1(e) above, it is obligatory for you to provide the categories of Personal Data which we request from you for the said Purpose. Failure to supply and consent to the Processing of the Personal Data in relation to the Purpose will:

(a) result in us being unable to provide you with the information, notices, services and/or products requested; and

(b) affect the ability of the parties to enter into the necessary agreement in relation to the provision of our services to you.

6.2 It is optional for you to provide the categories of Personal Data set out in clause 1(e) as well as those which we request from you for direct marketing purposes. However, failure to agree for us to Process your Personal Data in this respect will result in us and / or our selected authorised third parties from becoming unable to send you information by e-mail, telecommunication means (telephone calls and text messages) or via social media concerning related and unrelated products and services offered by us and our affiliated business partners which we consider will or may interest you.

7. Your Rights of Access and Correction

You have the right to, subject to payment of the prescribed fees where applicable, request access to and/or correct your Personal Data and/or limit the Processing thereof. In this respect, you may:

(a) check whether we hold or use your Personal Data and request access to such data;

(b) request that we correct any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date;

(c) request that your Personal Data is retained by us only as long as necessary for the fulfillment of the purposes for which it was collected;

(d) withdraw, in full or in part, your consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period.

Please address all requests and / or questions or concerns which you may have regarding the subject matter and contents of this Notification to CRM Officer from Marketing Department at mycrm@diormail.com or (603) 20923766.


NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI DAN KEBENARAN

Menurut kepada seksyen 7 dan seksyen 6 di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

1. Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi

Kami dengan ini ingin memaklumkan anda bahawa kami, LVMH Perfumes & Cosmetics (M) Sdn. Bhd. dan setiap satu syarikat berkaitan (sepertimana terma ini ditakrifkan dalam Akta Syarikat 1965), ahli gabungan, pihak ketiga terpilih yang diberi kuasa dan syarikat sekutu kami ("Syarikat" atau "kami") (sama ada dikawal oleh kami atau tidak) sebagai pengguna data (sepertimana terma ini ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010) telah atau akan mengumpul, merekodkan, memegang, menyimpan, menggunakan, mendedahkan dan/atau memproses (dirujuk secara kolektif sebagai "Memproses") satu, atau semua kategori maklumat peribadi berikut tentang anda:

(a) data induk: nama, jantina, tarikh lahir, kerakyatan, kewarganegaraan;

(b) butir-butir hubungan: alamat rumah, alamat surat menyurat, alamat bil, nombor telefon rumah dan nombor mudah alih, alamat e-mel, alamat tempat kerja, nombor telefon tempat kerja;

(c) pampasan / butiran bayaran: seperti butir-butir akaun bank, butir-butir kad kredit, maklumat perbankan, rekod-rekod kredit;

(d) butir-butir pengesahan: maklumat yang berkaitan dengan pengesahan identiti, termasuk jenis pengenalan, No. NRIC, nombor pengenalan;

(e) butir-butir pilihan: termasuk, tetapi tidak terhad kepada umur, jantina, julat gaji dan butiran pekerjaan, pendidikan dan profesion, aktivit riadah dan hobi, produk dan lain yang berkaitan dan perkhidmatan yang dilangan, dan demografi keluarga dan rumah;

(f) data yang berkaitan dengan sesi dalam talian: jenis dan versi pelayar, sistem operasi, nama domain; dan

(g) apa-apa maklumat sebagaimana yang kami anggap perlu atau sesuai dari semasa ke semasa berkaitan dengan perhubungan komersial anda dengan kami.

(secara kolektif, "Data Peribadi").

Kami juga mungkin Memproses sesetengah atau semua jenis maklumat sensitif berikut tentang anda berhubung dengan hubungan kontraktual anda dengan kami:

(i) agama atau kepercayaan-kepercayaan yang sama; dan

(ii) keadaan kesihatan;

(secara kolektif dengan (a)-(g) di atas, "Data Peribadi").

Setakat mana anda dengan sengaja dan sukarela mendedahkan kepada kami sebarang maklumat peribadi (sama ada dirangkum di bawah definisi Data Peribadi di atas atau tidak) berkaitan mana-mana individu lain, kami akan mengandaikan, tanpa penentusahan bebas, bahawa anda telah mendapatkan kebenaran individu tersebut bagi pendedahan tersebut serta Pemprosesannya selaras dengan terma-terma makluman ini ("Makluman").

2. Sumber Maklumat

Data Peribadi anda telah dan/atau akan diperolehi daripada sumber-sumber berikut, jika berkenaan, atau sebarang sumber lain yang kami anggap wajar dari semasa ke semasa:

(a) maklumat yang diberikan oleh anda melalui antara yang lain, borang permohonan, penggunaan laman web kami, media sosial dan aplikasi telefon;

(b) maklumat yang dikumpul melalui aktiviti promosi;

(c) kuki dimana pelayar web anda simpan dalam komputer apabila anda melawat laman web;

(d) dimana berkenaan, maklumat yang tersedia kepada atau boleh diakses oleh orang ramai; dan

(e) sebarang komunikasi bertulis atau lisan atau dokumen-dokumen lain yang diserahkan kepada kami sebelum dan semasa urusan kontraktual atau pra-kontraktual kami dengan anda.

Oleh sebab ketepatan Data Peribadi anda sebahagian besarnya bergantung kepada maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami, sila maklumkan kepada kami secepat mungkin jika terdapat sebarang kesilapan terhadap Data Peribadi anda atau perubahan terhadap Data Peribadi anda.

3. Pemprosesan

Kami akan Memproses Data Peribadi yang diberikan oleh anda kepada kami untuk pelbagai tujuan, termasuk tetapi tidah terhad kepada ("Tujuan"):

(a) penyampaian notis, perkhidmatan atau produk kepada anda;

(b) untuk anda memasuki perjanjian yang perlu dan / atau kontrak untuk membeli produk dari kami;

(c) prosedur pengguna atau pengurusan hubungan pelanggan;

(d) untuk tujuan hubungan perniagaan;

(e) bagi memudahkan transaksi yang anda ada atau mungkin ada dengan kami;

(f) pemprosesan pesanan dan penjelasan pembayaran;

(g) tujuan yang diperuntukkan dengan khusus dalam mana-mana perkhidmatan tertentu atau produk yang ditawarkan oleh kami;

(h) penilaian kredit dan semakan latar belakang pelanggan yang kami anggap perlu atau sesuai;

(i) koleksi bayaran tertunggak daripada klien dan / atau pelanggan;

(j) menyesuaikan iklan dan kandungan bagi memperkemaskan pengalaman dalam talian pelanggan dan untuk menyediakan pemasaran peribadi dan maklumat promosi;

(k) penjagaan pelanggan dan / atau kerja-kerja pembaikan kecacatan;

(l) untuk bertindak balas kepada pertanyaan pelanggan;

(m) pendaftaran keahlian dan penawaran faedah dan keistimewaan;

(n) menjalankan pemasaran, promosi dan aktiviti-aktiviti pemprofilan klien berkaitan dengan perkhidmatan dan produk untuk kami, penjual dan rakan kongsi perniagaan dan syarikat-syarikat lain yang terpilih;

(o) skim pemasaran bersama dengan pihak-pihak lain;

(p) untuk tujuan penyelidikan, penanda aras, dan analisis statistik;

(q) untuk menjalankan kaji selidik pasaran;

(r) untuk pengumpulan maklumat statistik, menjalankan analisis dan menberikan laporan tanpa nama untuk pelanggan dalaman dan luaran;

(s) mentadbir penyertaan anda dalam pertandingan;

(t) untuk menjalankan kaji selidik berkaitan dengan pelanggan, produk atau perkhidmatan;

(u) untuk tujuan penilaian dan peningkatan produk dan perkhidmatan kami;

(v) untuk membolehkan kami dan / atau pihak ketiga terpilih yang diberi kuasa oleh kami untuk menghantar maklumat kepada anda melalui e-mel, telekomunikasi (panggilan telefon dan mesej teks) atau melalui media sosial mengenai produk berkaitan dan tidak berkaitan, perkhidmatan, aktiviti, pertandingan, promosi, dan acara yang ditawarkan oleh kami dan rakan-rakan perniagaan kami yang mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan yang dinyatakan diatas dimana kami berpendapat mungkin menarik minat anda;

(w) penyimpanan rekod dalaman kami;

(x) pencegahan jenayah termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, pengubahan wang haram dan rasuah;

(y) memenuhi mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan penyediaan perkhidmatan dan produk dan untuk membuat pendedahan dibawah mana-mana undang-undang berkaitan, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod yang berkaitan kepada kami atau mana-mana anggota syarikat kami; dan / atau

(z) untuk memenuhi apa-apa tujuan yang berkaitan secara langsung dengan tujuan-tujuan di atas.

4. Penyimpanan dan Keselamatan

Kami menyimpan Data Peribadi anda dalam salinan cetak dan lembut. Data salinan lembut disimpan, antara lainnya, dalam pelayan fail, pelayan e-mel, komputer peribadi, komputer riba, pita dan cakera padat.

Kami mempunyai polisi keselamatan diantara lain, yang membataskan akses kepada Data Peribadi anda hanya kepada kakitangan yang diberi kuasa , diatas dasar "strictly need to know" kepada jabatan yang berkenaan seperti jabatan pentadbiran, kewangan, jualan, perhubungan awam dan komunikasi pemasaran, pengiklanan & promosi, e-dagang dan pemasaran dan / atau perkhidmatan pelanggan Syarikat.

Kami mungkin menyimpan Data Peribadi dan data tentang individu lain yang diberikan oleh anda kepada kami bagi suatu tempoh yang munasabah dan selagi perlu untuk memenuhi tujuan pengumpulan data mengikut keperluan komersial dan pada setiap masa tertakluk kepada keperluan undang-undang. Kami mempunyai hak untuk menyimpan salinan selama-lamanya untuk arkib kami demi tujuan statistik.

5. Pendedahan

Data Peribadi yang diberikan kepada kami, secara amnya, akan dirahsiakan tetapi anda dengan ini bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk memberi dan / atau mendedahkan Data Peribadi anda kepada kategori pihak berikut, sama ada di dalam atau di luar Malaysia:

(a) mana-mana orang dimana kami perlu atau dikehendaki berbuat demikian di bawah undang-undang atau tindak balas arahan yang sah dari agensi kompeten atau kerajaan;

(b) selaras dengan perintah mahkamah dengan bidang kuasa kompeten;

(c) mana-mana syarikat berkaitan dan bersekutu, gabungan dan anak syarikat Kumpulan LVMH, termasuk yang ditubuhkan pada masa hadapan;

(d) jika berkenaan, pihak ketiga yang menyediakan perkhidmatan berkaitan atau produk berhubung dengan perniagaan kami seperti penjual, rakan kongsi perniagaan, dan mana-mana pihak yang membantu kami dalam menjalankan tujuan di atas;

(e) pihak-pihak yang mengambil bahagian dalam skim pemasaran bersama dengan kami;

(f) mana-mana ejen, kontraktor atau pembekal perkhidmatan yang memberikan pentadbiran, pemprosesan pesanan, penjelasan bayaran, rujukan kredit, kutipan hutang atau perkhidmatan lain yang diperlukan untuk operasi perniagaan kami;

(g) mana-mana pihak atau organisasi yang terikat dengan perjanjian kerahsiaan dengan kami;

(h) mana-mana pihak, dalam kepercayaan kami dengan niat baik, dimana kami mempunyai tanggungjawab untuk membuat pendedahan seperti yang dikehendaki oleh mana-mana undang-undang berkenaan;

(i) agensi-agensi kerajaan, badan berkanun dan pengawal selia industri;

(j) juruaudit, perunding, akauntan, peguam atau penasihat kewangan atau profesional yang lain; dan / atau

(k) sub-kontraktor atau pembekal perkhidmatan pihak ketiga atau pembekal produk sebagaimana yang ditentukan sebagai perlu atau sesuai.

Sila yakin bahawa selaras dengan undang-undang, kami hanya akan mendedahkan jumlah minimum maklumat yang kami anggap perlu bagi tujuan diatas dan kami akan mengambil semua perlindungan yang sesuai untuk memastikan integriti dan keselamatan data peribadi.

Di samping itu, anda akan menghargai bahawa kami adalah sebahagian daripada Kumpulan LWMH yang beroperasi di pelbagai negara. Oleh itu, akses kepada Data Peribadi anda boleh diberikan kepada entiti lain di dalam Kumpulan LVMH dan boleh dipindahkan keluar dari Malaysia untuk tujuan penyimpanan data untuk Kumpulan LVMH secara global.

6. Pemberian Data Peribadi

6.1

Kecuali Data Peribadi yang diproses untuk tujuan pemasaran langsung serta yang dinyatakan dalam klausa 1(e) di atas, anda diwajibkan untuk memberi semua kategori Data Peribadi yang diminta oleh kami untuk Tujuan tersebut. Kegagalan untuk pembekalan dan persetujuan untuk Memproses Data Peribadi berhubung dengan Tujuan akan:

(a) menyebabkan kami tidak dapat memberikan kepada anda maklumat, notis, perkhidmatan dan / atau produk yang diminta; dan

(b) menjejaskan keupayaan pihak-pihak untuk memasuki perjanjian yang perlu berhubung dengan penyediaan perkhidmatan kami kepada anda.

6.2 Ia adalah pilihan anda untuk memberikan kategori Data Peribadi yang dinyatakan dalam klausa 1(e) dan juga yang kami minta daripada anda untuk tujuan pemasaran langsung. Walau bagaimanapun, kegagalan untuk bersetuju untuk kami Memproses Data Peribadi anda dalam hal ini akan menyebabkan kami dan / atau pihak-pihak ketiga terpilih yang diberi kuasa oleh kami dihalang untuk menghantar maklumat kepada anda melalui e-mel, kaedah telekomunikasi (panggilan telefon dan mesej teks) atau melalui media sosial mengenai produk dan perkhidmatan yang berkaitan dan tidak berkaitan yang ditawarkan oleh kami dan rakan-rakan perniagaan kami di mana kami berpendapat mungkin menarik minat anda.

7. Hak Akses dan Pembetulan Anda

Anda mempunyai hak untuk, tertakluk kepada pembayaran fi yang ditetapkan di mana berkenaan, permintaan akses kepada dan / atau pembetulan Data Peribadi anda dan / atau menghadkan Pemprosesannya. Dalam hal ini, anda boleh:

(a) menyemak sama ada kami memegang atau menggunakan Data Peribadi anda dan meminta akses kepada data tersebut;

(b) memohon bahawa kami membetulkan apa-apa Data Peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau lapuk;

(c) memohon bahawa Data Peribadi anda hanya disimpan oleh kami selagi diperlukan untuk memenuhi tujuan pengumpulan Data Peribadi tersebut;

(d) menarik balik, sepenuhnya atau sebahagiannya, kebenaran yang anda berikan sebelum ini, tertakluk kepada apa-apa batasan undang-undang yang terpakai, syarat-syarat kontrak dan suatu tempoh masa yang munasabah.

Sila tujukan semua permintaan dan / atau soalan atau kebimbangan anda tentang perkara dan kandungan Makluman ini kepada CRM Officer daripada Marketing Department di mycrm@diormail.com or (603) 20923766.